<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d2151045708454053872\x26blogName\x3dAzril++Adzar\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://azriller.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://azriller.blogspot.com/\x26vt\x3d-6779647111680923892', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
!! SORRY FOR MY BROKEN ENGLISH !!


Ezrixx - 20 - DTM
Weirdo? Yes I am.

04 May 2016, 1:00 PM
Student And Exam

ASSALAMUALAIKUM N SALAM SEJAHTERA

Ada masa, seseorang akan terfikir yang kehidupan sebagai student ni sangat membosankan. I admit it. Memang bosan. Assignments, tutorials, tests, quizzes n macam-macam lagi la aktiviti yang menyebabkan kau layak digelar as a student. Study, study, study and keep study. Bila hujung sem, ambik final exam. Only that? Student hanya dinilai melalui exam. 

Student dan penilaian melalui penulisan, memang tak dapat nak dipisahkan. Ok. Aku akui yang penilaian sebegini dapat untuk menilai sejauh mana seorang student tu faham yang lect ajar dalam kelas. Diorang akan study hard before seating for their paper. Ada yang sampai tak tidor berhari-hari semata-mata nak study. It's good for them. But... ada tapinya. Adakah diorang still ingat apa yang diorang study lepas saja habis sem tu? 

Mungkin ada sesetengah yang akan ingat sampai diorang kene alzhaimer bila tua nanti. Tapi ada yang hanya study just for exam. Diorang ingat benda yang diorang study masa tengah duduk menjawab soalan final. After keluar dari dewan exam, terus hilang semua. Diorang umpama hilang ingatan lepas kaki melangkah keluar. As simple as that. This is what people say, belajar tak ikhlas. Belajar semata-mata untuk jawab exam.

Student macam ni hanya pentingkan pointer semata-mata. Penilaian kejayaan diorang hanya pada CGPA seratus peratus. Diorang tak fikir langsung pasal life after diorang graduate nanti. Kehidupan yang diorang kene adapt dari life masa diorang belajar dulu. Masa tu lah diorang akan diuji apa yang diorang dah dapat semasa kat kampus bertahun-tahun. Kalau diorang study betul-betul, ok la. Tapi kalau diorang ni jenis yang aku nyatakan tadi, habislah

Emm... apa yang aku tulis ni? Acah-acah prihatin. Hahahaha...

Actually, aku tengah stress. Itu yang aku merepek kat atas tu. Padahal diri sendiri yang study just untuk jawab final exam. This is what happen bila engkau study course yang kau tak minat.

Q : Kenapa tak minat?

A : Panjang ceritanya n aku tak nak ceritakan. Huh!

Q : Kenapa pilih course ni dulu?

A : Jawapan sama, harap maklum...

Nothing more to write...

Bye

P/S: ini yang jadi bila orang tak reti menulis tapi nak ada blog... hahaha